Marketing in 2015

Aan marketing worden nu andere eisen gesteld dan tien jaar geleden. Toen waren succesvolle marketeers creatieve conceptdenkers die verstand hadden van communicatiestrategie, de optimale middelenmix en de beste distributiekanalen en prijsstrategie. De communicatie was grotendeels éénrichtingsverkeer; van een dialoog was geen sprake. Een marketingafdeling werd vooral gezien als ondersteuning van het verkoopapparaat.

De wereld is drastisch veranderd; het communicatiespectrum ziet er totaal anders uit. Er zijn veel verkoop- en communicatiekanalen bij gekomen. Versnippering ligt op de loer, maar aan de andere kant bieden kleine social media-sites voor specifieke gebruikers ook weer kansen om heel gericht met die specifieke doelgroepen in contact te komen. Met de komst van het 4G-netwerk groeit het mobiele webverkeer snel. Uw doelgroep heeft alle mogelijkheden om 24/7 te zoeken en vergelijken, te kopen, consumeren en reageren.


24/7


In 2015 moeten marketeers nog steeds creatief zijn, maar ook content gedreven en zich vooral focussen op de inhoud. Succesvolle marketeers schuiven op richting verkoop en beheersen de kunst van conversatiemanagement. Ze zijn ook analytisch want de ROI moet betrouwbaar kunnen worden ingeschat. Het gaat om rendement: elke euro die in marketing wordt geïnvesteerd moet resultaat opleveren. Bekendheid, imago, leads of verkoop! Marketing moet sturen op conversie.

Een optimale online-performance is noodzakelijker dan ooit. Momenteel is 85% van een koopproces al doorlopen vóór het eerste contact met de aanbieder. Alles moet kloppen. Waar staat uw bedrijf voor? Storytelling is een effectieve manier om de sympathie te winnen; het is vervolgens noodzaak die positieve houding bij de doelgroep vast te houden. Vandaar de groeiende belangstelling voor online-reputatiemanagement.

Hoe moeilijker het wordt om nieuwe bezoekers te werven, hoe belangrijker het is dat hun bezoek aan uw website ook tot actie (omzet) leidt. Het draait om de conversie van bezoekers naar leads of klanten. Reviews van tevreden klanten ontwikkelen zich tot waardevolle marketingmiddelen.